Tinte pentru pacientii cu diabet zaharat

 

Diabetul zaharat este o afectiune care necesita monitorizare continua si periodica. La fiecare trei luni, pacientul trebuie sa-si ridice reteta pentru tratamentul antidiabetic si cel putin o data pe an trebuie sa efectueze un bilant al complicatiilor diabetului, alaturi de un set de analize de sange si urina. La fiecare control, medicul diabetolog trebuie sa evalueze starea pacientului, astfel incat sa observe daca se incadreaza in obiectivele propuse in vederea echilibrarii diabetului zaharat pe termen lung. Obisnuim sa numim aceste obiective: “tinte”.
Tintele glicemice, cele strict legate de diabet, sunt trei la numar si vor fi detaliate mai jos.
Prima din ele este glicemia de dimineata pe nemancate (glicemia a jeun), care trebuie sa se incadreze in intervalul 80-130 mg/dl. A doua este glicemia la doua ore dupa o masa principala (postprandiala), care trebuie sa fie < 180 mg/dl conform ghidului. A treia tinta o reprezinta hemoglobina glicozilata (sau glicata), care trebuie sa fie < 7%. In momentul in care toate aceste tinte sunt atinse, putem vorbi despre un pacient echilibrat, aflat la un risc minim de aparitie a complicatiilor diabetului.
Aditional tintelor de glicemie, avem in vedere si alte obiective, cum ar fi:
1. Tensiunea arteriala, a carei valoare optima este <= 130/80 mmHg. Pacientii cu diabet si tensiune arteriala necontrolata se afla la risc crescut de aparitie a unui eveniment cardiovascular: infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
2. LDL – colesterol (colesterolul-rau) trebuie sa fie sub 70 mg/dl daca vorbim de diabet complicat, cu afectarea a cel putin un organ (ochi, rinichi, etc). Pentru un diabet necomplicat, aflat la inceput, se accepta un LDL-colesterol intre 70-100 mg/dl;\
3. Trigliceridele trebuie sa aiba o valoare sub 150 mg/dl. Cresterea acestora peste limita superioara predispune la un risc crescut de evenimente cardiovasculare si suprasolicita in timp pancreasul.
4. Greutatea trebuie monitorizata in paralel cu evolutia diabetului. IMC (indicele de masa corporala, adica greutatea raportata la inaltime) trebuie sa se situeze in intervalul 18.5-24.9 kg/m2. Intre 25-29.9 kg/m2 pacientul se incadreaza in categoria de “Supraponderal” si ce depaseste 30 kg/m2 este deja obezitate.