Hipoglicemia

O situatie des intalnita in cazul pacientilor care se afla sub tratament cu insulina sau tablete de tipul sulfonilureicelor este hipoglicemia, o stare in care glicemia scade sub un prag critic, moment in care organismul se alarmeaza. Daca starea persista si nu se remediaza cat de curand, apar semnele de suferinta ale creierului. Hipoglicemia severa poate duce la coma si deces. Au fost si cazuri de afectare cognitiva inregistrate la cei care au trecut printr-o stare comatoasa.
Pragul critic de la care incepe hipoglicemia este definit in ghiduri ca fiind < 70mg/dl. Semnele de alarma sunt date de: transpiratii abundente, reci, insotite de o stare de oboseala inexplicabila, tremuraturi, foame, tulburari de vedere si o stare de irascibilitate. Unii pacienti acuza aceasta simptomatologie incepand cu o glicemie de 80 mg/dl. Daca nu se remediaza problema si glicemia continua sa scada, apar semnele de afectare a sistemului nervos central: confuzie, somnolenta, dezorientare, intarziere in vorbire si gandire, convulsii si crize, pierderea starii de constienta.
Cauzele frecvente de hipoglicemie sunt dozele prea mari de insulina sau tablete din categoria sulfonilureicelor, alimente sarace in glucide sau reduse cantitativ, efort fizic intens si consumul de alcool. Persoanele cu o perioada de evolutie indelungata a diabetului si care sufera de neuropatie autonoma (afectarea sistemului nervos vegetativ) pot sa nu simta aceste simptome de alarma, de aceea este necesara monitorizarea frecventa a glicemiei in cazurile speciale enumerate mai sus (efort fizic, alimentatie insuficienta, etc).
Tratamentul consta in administrarea de zahar, dulceata, suc de fructe, bomboane sau glucoza, urmate de ingestia a doua felii de paine sau cativa biscuiti. Daca persoana este inconstienta, se incearca administarea de lichide dulci folosind lingurita, pana la sosirea ajutorului medical. Este necesar ca persoanele insulinotratate sau aflate sub tratament cu pastile, care pot induce hipoglicemia, sa aiba in permanenta zahar asupra lor.