Ce este Insulina?

Multi dintre noi stim ca insulina este se foloseste in tratamentul pentru diabet, insa ce este insulina?

Insulina este un hormon, secreat de pancreas,care participa in metabolismul glucidelor. Aceasta contribuie in principal la reducerea concentratiei glucozei in sange.

Tratamentul cu insulina, la om, a fost demonstrat in anul 1921 de catre Frederick Grant Banting si Charles H. Best in timp ce lucrau in laboratorul lui John J.R. Macleod din cadrul Universitatii din Toronto. Acestia au extras material din pancreasul cainilor. In anul 1923, Banting si Macleod au primit Premiul Nobel pentru aceasta descoperire controversata.

Insa nu multi oameni stiu ca insulina a fost de fapt descoperita, de un medic roman, Nicolae Paulescu, inantea lui Branting cu opt luni, numind- o  pancreanina. Publicarea rezultatelor finale a fost  insa intarziata, din cauza ocuparii Bucurestiului de catre nemti.

Insulina se foloseste in tratamentul diabetului zaharat, alaturi de celelalte mijloace terapeutice cum ar fi  dieta si exercitiul fizic.

Diabetul zaharat de tip 1, insulino – dependent nu poate fi tratat decat cu insulina, aceasta fiind esentiala pentru supravietuire, spre deosebire de diabetul zaharat de tip 2,unde insulinoterapia se foloseste fie atunci cand celelalte terapii orale sunt ineficiente, fie cand tratamentul oral este contraindicat.